fot

 

Fotskador

Det som man i dagligt tal kallar fotleden består egentligen av två leder. Lederna kallas övre och nedre språngbensleden.

Båda förstärks av kraftiga ledband. I den övre språngbensleden ingår skenbenet och vadbenet från underbenet, och språngbenet som finns i vristen. Vristen kan böjas och sträckas i denna led. Leden är en gångjärnsled.

Den nedre språngbensleden finns mellan språngbenet, hälbenet och båtbenet i vristen. Här kan vristen böjas, sträckas och vridas.

Tårnas leder är gångjärnsleder, som kan böjas och sträckas.

Hallux Valgus

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pekar inåt mot de andra tårna och det bildas en knöl vid stortåns grundled. Åkomman är i första hand ärftlig och vanligare hos kvinnor. Det vanligaste är att besvären börjar i medelåldern, men kan även förekomma bland yngre.

Symtom vid Hallux Valgus är att stortån vinklas och dras in mot de andra tårna, samt att det uppstår en knöl med röd och irriterad hud på sidan av foten som ibland kan göra ont.

Behandling

Hallux valgus kan behandlas på olika sätt beroende på hur mycket besvär man har. Ofta räcker det med att använda skor med gott utrymme för fötterna.

Vid stora besvär kan man behöva genomgå en operation.

Kroniskt smärtande hälsena

Mer info kommer snart!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.