Mortons metatarsalgi

Mortons metatarsalgi

Skademekanism

Nerverna i framfoten kan klämmas mellan mellanfotsbenen. Oftast sker detta mellan tredje och fjärde mellanfotsbenet. Orsaken är sannolikt för trånga skor samt för hög träningsbelastning.

Symptom

Symptomen är mycket karaktäristiska med smärta som strålar ut mellan tredje och fjärde tån. I enstaka fall kan inklämning av nerven i stället förekomma mellan andra och tredje mellanfotsbenet. Det hörs en mycket karaktäristisk knäpp och samtidig smärta när foten trycks ihop från sida till sida, med samtidigt tryck på nerven från undersidan av foten. I vissa fall kan diagnosen förstärkas med lokalverkande bedövningsmedel mellan mellanfotsbenen, varefter kompressionstestet upprepas.

Behandling

Om inte skojustering och inlägg ger tillfredsställande resultat, rekommenderas operation. Den inklämda nerven skärs då bort. Operationen kan göras från ovan- eller undersidan av framfoten. Det är viktigt att ta bort ungefär en centimeter av nerven för att förhindra att tillståndet återuppstår.

Mortons metatarsalgi är en nervinklämning mellan mellanfotsbenen, oftast det tredje och fjärde. Säker behandling är operation med borttagning av nerven.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.