höft

 

Höften

Höftleden består av höftskålen, som är en del av bäckenbenet, och lårbenets höftkula. Både höftskålen och höftkulan är "klädda" med slätt brosk, ledytan, vilket säkrar att rörelser sker med minsta möjliga motstånd.

Höftleden är en kulled, men den är inte lika rörlig som axelleden eftersom den stabiliseras av kroppens starkaste ledband, och det gör att benen kan bära upp kroppstyngden. Ledpannan bildas där höftbenets tarmben, sittben och blygdben smälter ihop.

Ledkulan utgörs av lårbenshuvudet. I höftleden kan man böja och sträcka, föra benet inåt och utåt från kroppen, samt rotera benet inåt och utåt.

Artros

Artros är en kronisk sjukdom som beror på en obalans av uppbyggnad och nedbrytning av broskceller i leden där den nedbrytande processen går snabbare än den uppbyggande. Det är inte bara brosket som drabbas utan även ledband, ledhinna, ledkapsel, skelett och muskulatur.

Höftleden består av en ledkula (ledhuvudet på lårbenet) som vilar i en ledskål (ledpannan i bäckenbenet). För att leden ska kunna röra sig mjukt och friktionsfritt är ledytorna beklädda med brosk. Brosket i den friska leden är 4-6 mm tjockt. När leden drabbas av artros försvinner brosket gradvis. Kapseln skrumpnar och benpålagringar kan bildas i kanterna av leden. Slutligen kan det även bildas cystor i benet. Diagnosen säkerställs med vanlig skelettröntgen.

Den grundläggande orsaken till artros är inte helt känd. Riskfaktorer som ses är övervikt, ärftlighet, tidigare ledskada, ledbelastande arbete, elitidrott, ålder, inaktivitet och muskelsvaghet.

 

Behandling

Artros går inte att bota, varför man försöker bromsa den och lindra besvären. Många sjukgymnaster kan erbjuda ” artrosskola ”som hjälper till att hantera ledsjukdomen. Viktminskning vid övervikt är av betydelse då belastningen på leden minskar. Träning som ökar den muskulära stabiliteten kring leden ger ofta symtomlindring. För att minska belastningen på leden kan man använda gånghjälpmedel t.ex. krycka. Smärtstillande och/ eller inflammationsdämpande mediciner kan tas för att lindra värken. Om smärtan blir för uttalad, är det aktuellt att överväga en operation.

Rehabilitering hos fysioterapeut/sjukgymnast

Grundbehandlingen vid artros består idag av information, träning och viktreduktion. Denna behandling ska påbörjas i ett så tidigt skede som möjligt. Har du fått diagnosen artros ska du ta kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast. . Kontakten kan ske utan remiss.

Träning är den bästa behandlingen vid lätt till måttlig artros och minskar smärtan, förbättrar ledfunktionen och ökar därmed individens livskvalité.

Läs gärna mer om artros på:

www.reumatikerforbundet.org
www.apoteket.se
www.boaregistret.se
www.rf.se
www.farledare.se
www.fyss.se

Artrosskolan och träningsprogram


Artrosskola - Vill du få mer information om din artros, minska dina symptom, förbättra din fysiska funktion samt komma igång med strukturerad träning? Välkommen till vår artrosskola!

Träningsprogram - Har du inte fått ett inlogg till sjukgymnastik-appen? Be din sjukgymnast om ett inlog så att du alltid har din träning nära dig.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.